Początek końca 1024-bitowych szyfrów
23 maja 2007, 11:05Politechnika z Lozanny, Uniwersytet w Bonn i japońska firma NTT połączyły swoje komputery i dokonały faktoryzacji liczby 21039-1. To największa sfaktoryzowana dotychczas liczba. Proces obliczeniowy trwał 11 miesięcy.
![](/media/lib/25/1207209571_792114-8a8648a654084a2e385241b3d0943e67.jpeg)
Grubsze dzieci mają zdrowsze zęby
3 kwietnia 2008, 07:54Dzieci z nadwagą mają zdrowsze zęby (mniej zaawansowane zmiany próchnicowe) niż ich szczuplejsi rówieśnicy. Naukowcy nie potrafią na razie odpowiedzieć, dlaczego się tak dzieje (Community Dentistry & Oral Epidemiology).
![Dość nietypowy model DNA :-)](/media/lib/32/2145049251_c3f5efb8f7-38e141290f808128036a84276f5283b6.jpg)
Nowy pomysł na terapię genową
25 września 2008, 20:52Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali i przetestowali na ludziach nowy model terapii genowej. Zgodnie z jej założeniami zamiast nośnika przenoszącego geny podawane są białka regulujące aktywność poszczególnych genów biorcy.
![](/media/lib/46/bentley-continental-1f88db0e59f6a170bd5d593326c34acc.jpg)
Lepszy samochód przyciąga kobiety
25 marca 2009, 11:43Stwierdzenie, że kobieta ceni w mężczyźnie jego luksusowy samochód jest odbierane jako obraźliwe i niepoprawne politycznie. Michael Dunn, doktor psychologii z University of Wales postanowił sprawdzić, jak jest w rzeczywistości.
![](/media/lib/24/1204622538_868529-da85119763c82c85d364eeac9122eeed.jpeg)
Herbata opóźnia starzenie się komórek
3 września 2009, 21:14Komórki osób regularnie pijących herbatę są pod względem biologicznym wyraźnie młodsze od tych pobranych od osób przyjmujących inne napoje - donoszą naukowcy z Uniwersytetu Hongkońskiego. Zdaniem autorów, o świetnej kondycji miłośników herbaty świadczy bardzo niski stopień uszkodzeń specyficznych odcinków DNA.
![](/media/lib/28/piwo-jak-flaga-409beb91cc2127340773b741c2b82196.jpg)
Piwo zapobiega osteoporozie
8 lutego 2010, 13:25Wyniki najnowszego studium naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wskazują, że w zachodniej diecie piwo może być jednym z najważniejszych źródeł krzemu. Pierwiastek ten sprzyja wzrostowi kości i tkanki łącznej, zapobiegając w ten sposób osteoporozie (Journal of the Science of Food and Agriculture).
![](/media/lib/56/mozgi-7438183db8c570ddf915db6c9fc9659a.jpg)
Odbicie osobowości w budowie mózgu
23 czerwca 2010, 10:48Rozmiar różnych części mózgu odpowiada osobowości. I tak np. osoby sumienne miewają bardziej rozbudowaną boczną korę przedczołową, która bierze udział w planowaniu i kontrolowaniu zachowania.
![](/media/lib/57/placz-130543a5eba8131887aa0844c0d02673.jpg)
Zanieczyszczenie powietrza szkodzi uszom dzieci?
3 grudnia 2010, 13:00Małe dzieci zamieszkujące regiony o umiarkowanym zanieczyszczeniu są bardziej narażone na infekcje ucha środkowego (łac. otitis media) od maluchów z czystszych okolic.
![](/media/lib/35/nasiona-lubinu-32f9c271bd819d9e8ac52d370815225a.jpg)
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
![](/media/lib/99/n-wozek-4e891a37e0252f0fe235d840b6b54ec8.jpg)
Kto kupuje doświadczenia?
27 stycznia 2012, 10:54Psycholodzy odkryli, że kupowanie doświadczeń daje ludziom więcej szczęścia niż kupowanie dóbr. Jacy ludzie wydają jednak więcej na doświadczenia, np. bilet na koncert, niż na produkty materialne, dajmy na to kolejne buty? Okazuje się, że ekstrawertycy i jednostki otwarte na nowe doświadczenia.